Frank Velthuyse van restaurant Soigné: Van hypotheekadviseur naar Michelinster Hij begon ooit als uitkeringsdeskundige Werkloosheidswet bij de Stichting Sociaal Fonds Bouwnijverheid, werkte vervolgens enkele jaren bij de Rabobank en uiteindelijk werd hij hypotheekadviseur bij een makelaarskantoor. Iets heel anders dan zijn huidige functie: Frank Velthuyse is de trotse maître van het intieme en succesvolle huiskamerrestaurant Soigné in Bussum. Hoewel hij daarmee absoluut zijn passie heeft gevolgd, blijkt het hebben van een eigen restaurant verrassend genoeg niet eens zijn grote droom. “Het was wel altijd een wens om een eigen bedrijf te beginnen”, vertelt Frank. “Wat dat zou zijn, maakte me eigenlijk niet eens zoveel uit. Zolang het maar te maken had met contacten met mensen, want dan ben ik op mijn best.” Toen Frank als hypotheekadviseur werkte, begon het bij hem te kriebelen. Net als zijn grootvader en zijn vader, die ook rond hun veertigste een eigen bedrijf begonnen, wilde Frank graag iets voor zichzelf doen. “Mijn vriend was chef-kok en we waren bevriend met een andere kok, Dennis Jong, die op dat moment als senior sous-chef bij het Amstel Hotel werkte. Via mijn netwerk bij de makelaar kwam ik erachter dat dit restaurant in Bussum te koop kwam. Ik vond het altijd al zo’n leuk restaurantje en het leek me een geweldig idee om dat avontuur met Dennis aan te gaan. ‘Heb je zin om met een leek een restaurant te beginnen?’ vroeg ik hem. Hij moest erover nadenken, maar niet eens zo lang.” Vriendenobligaties “De rolverdeling was snel duidelijk: Dennis werd de kok en ik zou het administratieve gedeelte voor mijn rekening nemen, terwijl ik ook de maître werd. Om aan startkapitaal te komen, hebben we vriendenobligaties uitgegeven. Mensen konden een obligatie kopen en daar kregen ze dan jaarlijks 4 procent rente op. Of ze konden jaarlijks 8 procent in natura krijgen, dus ‘vereten’ in het restaurant. Daar hebben ze vrijwel allemaal voor gekozen.” Twee maanden lang werkte Frank geheel gratis als stagiair bij allerlei horecagelegenheden om ervaring op te doen, terwijl hij bij de wijnimporteur een snelcursus wijnproeven kreeg. Tot groot plezier van de twee enthousiaste ondernemers loopt hun restaurant vanaf het begin goed. Slechts drie maanden na hun overname kregen ze een buitengewoon goede recensie in De Telegraaf, waardoor er veel nieuwe gasten kwamen. Nog geen jaar later werd Soigné als enige restaurant in Nederland beloond met een Espoir van Michelin, dat staat voor ‘veelbelovend voor een Michelinster’. “Dat was natuurlijk geweldig”, beaamt Frank, “helemaal toen we in 2010, een jaar later, die ster ook daadwerkelijk kregen.” Zekerheden Sinds hij eigen ondernemer is, mist Frank bepaalde zekerheden die hij als werknemer wel genoot. Zijn financiële achtergrond kwam nu van pas om de zaken goed te regelen. “Dennis en ik hebben allebei een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, al zeiden veel adviseurs dat verzekeraars moeilijk kunnen doen als het op uitkeren aankomt. Toch vonden we dat belangrijk. Ook hebben we een risicoverzekering afgesloten op elkaar. Als een van ons wegvalt, kan de ander dan toch gewoon door. Ik heb er eigenlijk geen moeite mee gehad dat mijn zekerheden zijn weggevallen. Als dit niet lukt, ga ik desnoods achter de kassa zitten: ik vind altijd wel een baan. Bij mijn vorige werkgevers heb ik pensioen opgebouwd, maar als zelfstandig ondernemer heb ik me daar nog niet mee beziggehouden. We wilden eerst de zaak goed opbouwen. Inmiddels loopt het goed bij Soigné en ik denk dat ik binnen een jaar toch wel naar mijn pensioen ga kijken.” • • december 2011/januari 2012 35 Pagina 30

Uniek

Scoor meer met een webshop in uw uitgaves. Velen gingen u voor en publiceerden catalogussen online.

Persoonlijke ontwikkeling Lees publicatie 10Home


You need flash player to view this online publication